Naturalne peptydy

W ostatnich latach rozpowszechnia się wiedza o korzyściach, jakie niosą ze sobą peptydy. Coraz częściej możemy spotkać się z nimi w różnego rodzaju produktach kosmetycznych, suplementach diety czy odżywkach. Nie bez powodu są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Jednak są to peptydy, które powstały syntetycznie i wciąż krąży wiele obaw nad ich stosowaniem. Przeciwnicy obawiają się tego, że mogą wpływać negatywnie na układ odpornościowy. Ponadto mają słabą odporność na bakterie, przez to w składzie kremów czy serum mogą pojawiać się szkodliwe parabeny. Producenci często zwiększają wykorzystanie kosmetyków poprzez stosowanie konserwantów, z powodu tego że te sztuczne związki szybko ulegają utlenianiu. Kolejnym argumentem przeciw jest to, że wyroby je zawierające nie należą do tanich z powodu dość wysokich kosztów syntezy białek. Jeśli podzielasz te obawy albo nie chcesz wydawać wielu pieniędzy na drogie kosmetyki, możesz korzystać z aktywnych białek, które są wytwarzane naturalnie przez nasz organizm. 

Jak powstają  naturalne peptydy i w jaki sposób oddziaływują na organizm człowieka? 

Tworzą się one podczas biosyntezy białek poprzez łączenia peptydowe. Paliwem do ich wytworzenia są produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego zawierające wysoką ilość protein, takie jak soja, pszenica, kukurydza, ryż czy mleko. Można także używać preparaty lub kremy zawierające kolagen, elastynę oraz keratynę, które są ważnymi składnikami wchodzącymi w strukturę włosów, skóry i paznokci. Są to naturalne źródła aminokwasów, więc nie stanowią zagrożenia dla naszego układu odpornościowego i immunologicznego. Ich ważną zaletą jest to, że mogą zastępować niedobór składników w naszym organizmie lub pobudzać ich produkcję w celu uzupełnienia ich braków. Wpływają na komórki, przekazując im odpowiednie informacje i pobudzają je do działania.

Peptydy są substancjami, które występują w organizmie człowieka naturalnie. Oczywiście mogą też być wytwarzane syntetycznie podczas biosyntezy białek. W zależności od ustawienia kolejności cząsteczek białkowych oraz ich rodzaju mają różne właściwości. 

Dzielą się one ze względu na długość łańcucha aminokwasów, z których są zbudowane. 

  • Oligopeptydy składają się od 2 do 9 aminokwasów, a w skład polipeptydów wchodzi ich od 10 do 100.  Do najbardziej znanych naturalnych związków bioaktywnych zaliczane są między innymi polipeptydy. Tworzą na powierzchni skóry naturalną barierę ochronną nazywaną płaszczem hydrolipidowym. Chroni ona przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi oraz skutecznie nawilża cerę. 
  • Warto także wspomnieć o lipopeptydach, które mają za zadanie odnowić strukturę kolagenu i elastyny. 
  • Do peptydów naturalnych zaliczane są również liczne hormony, które są odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie organizmu człowieka. Przykładem może być insulina, wytwarzana przez trzustkę, która wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Należy do nich także oksytocyna, której zadaniem jest pobudzanie skurczów macicy oraz gruczołów mlecznych, a także wazopresyna odpowiedzialna za wydalanie wody z nerek. Zalicza się też glukagon. Ma on przeciwne działanie do insuliny. Stymuluje on wzrost stężenia cukru we krwi, wzmaga procesy utlenienia kwasów tłuszczowych. 

Białka są podstawowymi budulcami skóry. Jeśli brak w jej strukturze peptydów szybko traci jędrność oraz witalność oraz staje się narażona na niesprzyjające czynniki zewnętrzne, powodujące szybsze starzenie się. Kolagen jako naturalne źródła białka powinien być używany przez osoby, które walczą ze zmarszczkami. Rozkładany na aminokwasy doskonale wpływa na kondycję organizmu. Skóra człowieka posiada go w dużej ilości, jednak wraz z wiekiem jego natężenie zmniejsza się, powodując starzenie się skóry. Wygładza mięśnie mimiczne oraz powoduje przyśpieszenie się procesu gojenia ran. Jest także doskonałym ratunkiem dla zniszczonych włosów. Również keratyna jest naturalnym białkiem, z którego powstają peptydy. Wchodzi między innymi w skład włosów i paznokci. Nie można także zapominać o prawidłowej diecie, złożonej z produktów wysokobiałkowych.